marți, 17 noiembrie 2009

Vintage


Ce este cu adevarat moda-Vintage??




Ma uitam zilele astea la o emisiune la televizor, in care mai multe fete trebuiau sa se imbrace Vintage.Aveau la dispozitie 500 lei...A fost o tema ce mie imi place mult de aceea am ales sa ma uit la televizor(minune).Dupa nici 20 de minune mi-a parut rau:)) deoarece s-a ajuns la concluzia ca lumea, de cele mai multe ori, nu cunosc cu adevarat tendintele din moda vintage.
Deci totusi ce e Vintage?? de unde vine denumirea asta? ce presupune o tinuta vintage??
Am sa fac un post mai lung si poate asa vom descoperi impreuna ce e moda vintage.


Anii '50

Pentru mine e o perioada superba in luma modei, ca sa va faceti o imagine mai buna va puteti gandi la superba MARILYN MONROE.

Jumatatea secolului XX a debutat printr-o explozie de gingasie si feminitate din punctul de vedere al tendintelor modei. Femeia “intra in drepturi” in ceea ce priveste capacitatea de a-si crea un stil propriu, nu mai era constransa de reguli mult prea putin permisive si isi putea exprima pe deplin personalitatea prin haine. De aceea umerii goi, soldurile scoase in evidenta si taliile “de viespe” au reprezentat pentru perioada respectiva adevarate “must have-uri”. Fustele largi si vaporoase care “se opreau” imediat sub genunchi si curelele late din talie atrageau fara indoiala pe atunci (ca si acum!) priviri admirative. Pentru seara rochitele pastrau cam aceleasi linii mari, diferenta fiind facuta de accesorii: gentute plic, palarii sic sau manusi de lungime medie din dantela.


Anii '60

Anii '60 sunt considerati a fi inceputul “revolutiei” modei feminine pentru ca tinutele incep sa fie tot mai simple, apropiindu-se de imaginea femeii moderne, de cariera. Apar deci fustele conice pana la genunchi sau chiar mai sus, jachetele usor cambrate si trenciurile cadrilate facute celebre de Jackie O. Contrastele cromatice gen alb-negru, rosu-negru sau g

alben-albastru erau si ele in mare voga. Palariile sau manusile erau din ce in ce mai rar intalnite la tinutele de zi, fiind eventual parti ale tinutelor de seara. Oricum borurile palariilor devin in timp din ce in ce mai mici, la vremea respectiva ajungand sa fie aproape inexistente.

Anii `70

Asa cum se stie, anii '70 au reprezentat operioada de transformari majore ce au stat sub semnul miscarii “hippie”. De aceea cele mai multe influente in fashion au avut ca punct de plecare acelasi “curent”: pantaloni foarte evazati, jeansi, camasi largi, cu ciucuri sau franjuri, modele de inspiratie etnica, imprimeuri florale, impletituri din piele si bentite colorate. Fiind o perioada caracterizata

mai ales prin revolte si atitudini noi aceleasi contraste s-au intalnit si la nivelul modei: exista deci un trend al personalitatilor nonconformiste si un altul al vesnicilor romantici. De aceea se imprumuta reciproc elemente complexe:panglici impletite in par, tinute largi, onduleuri vaporoase etc. In privinta culorilor paleta cromatica este nelimitata. In fond, intreaga perioada a fost una a prabusirii constrangerilor de orice fel si de aceea, aproape orice combinatie era posibila si orice “inspiratie curajoasa de moment” putea naste un nou stil.


Anii '80

Moda anilor '80 a fost guvernata de curentul disco. Muzica si atitudinea “disco” au inspirat deci o generatie intreaga. Piesele de rezistenta erau fustele foarte scurte, colantii, tricourile cu un umar liber, manecile trei sferturi, topurile in culori vii si aplicatiile stralucitoare. Foarte la moda erau si colierele lungi, bratarile din plastic si cerceii mari cat mai usor de observat. Intreaga evolutie a lumii fashion din perioada anilor '80 a gravitat in jurul unor simboluri care au dat “tonul” atat in show-bizz cat si in vestimentatie, dintre acestea remarcandu-se clar....Madonna. Pe scurt, anii '80 au stat sub spiritul nonconformismului, al curajului si al expansivitatii. De aceea, cand vine vorba despre repere in evolutia modei, inspiratia perioadei 1980-1990 nu poate fi trecuta cu vederea.

Sper ca data viitoare cand va veti gandi sa va imbracati vintage sau retro sa aveti mai multe cunostinte despre ce inseamna aceasta si sa nu fiti ca cea din imaginea de jos, o reprezentatie o multor copilite care vor sa imite moda vintage fara prea multe succese




1 Comment:

  1. Tudor Costin said...
    All we're al saying, is give peace a chance! GIVE PEACE A CHANCE! Da' '70 au fost cei mai faini, John Lennon!!!

Post a Comment